Waarom vegetarisch eten superieur is....

Waarom vegetarisch eten superieur is….

Gast blog van Marc

Superieur? Dat klinkt misschien wat uit de hoogte, maar zo is het niet bedoeld. Voeding is geen filosofie en wat voedzaam is voor het gros van de menselijke populatie valt niet over te twisten. Onze fysiologie functioneert nou eenmaal volgens bepaalde wetten en daar past een vegetarisch voedingspatroon het beste bij.

Hoe ziet een vegetarisch voedingspatroon eruit?

Er bestaan diverse vormen van vegetarische diëten, maar in deze blog ga ik uit van het lacto-vegetarische dieet. Dit houdt in dat een persoon plantaardig voedsel en zuivel eet, maar geen eieren, vis of vlees.
Een vegetarisch dieet staat voor een groot deel uit granen, fruit, groenten, zaden, noten, pitten, plantaardige olieën, peulvruchten, tempé, tofu, honing (zo’n 80-90%) en voor kleinere maten uit zuivel (20-10%).

Waarom is een vegetarisch dieet zo goed voor de mens?*

Groenten & Fruit

Uit onderzoek is overtuigend bewijs geleverd dat een dagelijkse consumptie van groente en fruit het risico op coronaire hartziekten en beroerte verlaagt. Zo zorgt een dagelijkse consumptie van 400g of meer groenten en fruit voor een verlaging van 3mmHg in de bloeddruk. 200g groenten i.p.v. 125g verlaagt de kans op cor. hartziekten en een beroerte met 10% en 200g fruit per dag verlaagt de kans op een beroerte met 30%!

Granen

Granen, en om precies te zijn volkoren graanproducten verlagen het risico op cor. hartziekten met 25% bij een dagelijkse consumptie van 90g. Dagelijkse consumptie van haverproducten, 30-60g verlaagt het LDL-cholesterol met 0.20 mmol/l.

Peulvruchten

Een dagelijkse consumptie van 130g peulvruchten per dag verlaagt het LDL-cholesterol met 0.20 mmol/l. Normaal waarden LDL-cholesterol liggen op 2.5 mmol/l of lager. Een te hoog cholesterol is een sterke risico factor voor cor. hartziekten.

Noten

Er is overtuigend bewezen dat de consumptie van noten het risico op cor. harziekten verkleint. 35g/d verlaagt het LDL-cholesterol met 0.14 mmol/l en 15g/d verlaagt het risico op cor. harziekten met 20%.

Onverzadigde vetzuren

10 energieprocent van de dagelijkse inname uit meervoudig onverzadigde vetzuren verlaagt het risico op coronaire hartziekten met 10%. Bij 1en% inname van enkelvoudig verzadigde vetzuren wordt het LDL-cholesterol met 0,04 mmol/l verlaagt. Beide vetzuren vindt je in noten, avocado, zaden, pitten en plantaardige oliëen.

Zuivel

400g zuivel per dag verlaagt het risico op darmkanker met 15% en 200g melk per dag met 10%. 60g of meer yoghurt per dag ten opzichten van 10g of minder per dag verlaagt het risico diabetes met 15%. De bewijsvoering hiervoor is aannemelijk.
Kleine, maar regelmatige porties zuivel voorzien ons van de dagelijkse behoefte aan vit. B12, B2 en calcium. Vit. B12 komt enkel voor in dierlijke producten en is essentieel voor de mens, daarom is een veganistisch voedingspatroon niet raadzaam.
De Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mensen vanaf 14 jaar ligt op 2.8 microgram per dag.
1 glas halfvolle melk bevat 0.7 microgram
1 glas halfvolle yoghurt bevat 1,1 microgram

Vezels

De inname van vezels verlagen het risico op een beroerte, verlagen LDL-cholesterol en de bloeddruk, verlagen de kans op diabetes, beschermen tegen darmkanker en stimuleren een gezonde darm peristaltiek. Het hierboven genoemde plantaardig voedsel bevat allen vezels. Belangrijk is om voldoende water te drinken voor het goed functioneren van de vezels en om constipatie te voorkomen. Zo’n 1.5-3L per dag is voldoende.

Vegetarisch eten maakt je slimmer

In diverse studies, gepubliceerd in de ‘American Dietetic Assosiation’ en Southhampton universiteit in de UK bleken onderzoekspopulaties significant hoger te scoren op IQ testen dan niet-vegetariërs. Hoewel de score deel te danken was aan hogere opleidingsniveau en sociaal-economische klassen, bleek het resultaat na correctie voor deze factoren alsnog significant.

Waarom vlees consumptie zo slecht is voor de mens

Een dagelijkse consumptie van 100-120g rood vlees hangt samen met een 10% verhoogt risico op een beroerte en darmkanker en een 15% verhoogt risico op diabetes en 20% verhoogt risico op longkanker.
Een dagelijkse consumptie van 50g bewerkt vlees verhoogt het risico op een beroerte met 10%, het risico op diabetes met 20% en darmkanker met 15%.
Onder rood vlees wordt verstaan al het vlees afkomstig van zoogdieren zoals runderen, varkens, schapen, geiten en paarden. Bewerkt vlees is vlees dat geconserveerd is d.m.v. roken, zouten of toevoeging van nitraat of nitriet.
De gezondheidsraad concludeert dat de bewijsvoering hiervoor is aannemelijk is.

Hoe zit het met vis?

Er wordt aangeraden door de Nederlandse gezondheidsraad om wekelijks 1 portie vette vis te eten. Dit hangt samen met de visvetzuren die een beschermend effect hebben tegen fatale coronaire hartziekten. 1 portie vette vis per week verlaagt het risico hier op met 10%. Bij deze inname is er geen gezondheidsrisico van opeenstapeling van giftige stoffen in vis. Echter, als je geeft om dierenleed en het milieu is het verstandig vis te vermijden.

Overige voordelen

Er zijn nog tal van andere invalshoeken die uitleggen waarom een vegetarisch dieet superieur is, maar te veel om uitgebreid te bespreken. In het kort zorgt het een vegetarisch dieet voor een verminderde uitstoot van broeikasgassen (vanwege de hoge uitstoot van de vlees industrie), vermindering van ontbossing, milieuvervuiling en dierenleed, plantaardig voedsel (voornamelijk in rauwe vorm) is rijk aan enzymen die helpen in vertering, een gebalanceerde pH-waarde van het bloed (afwijking in de pH in het lichaam is een grote ziekte kweker). De simpele molecuulstructuren van planten zijn makkelijker afbreekbaar voor het lichaam. Tenslotte, vanuit spiritueel oogpunt is plantaardig voedsel in verse vorm ‘levend’. Wat levensenergie bevat, geeft levensenergie en zorgt voor een licht en positief energieveld in ons zijn.
Binnen ayurveda worden producten zoals vlees en vis geschaard onder ‘tamas’ of ‘statische energie’ en zouden, hoewel zij enigzins mogelijk positieve effecten op het lichaam kunnen hebben, een negatief effect hebben op onze geest. Het zou materialistisch verlangen versterken en het lichaam sterk verwarmen wat lagere instincten in ons naar boven brengt.**
Geïntereseerd in dit onderwerp en wil je nou echt eens een gezonde band met voeding ontwikkelen? De voordelen van een gezond dieet ervaren en je impulsieve eetgedrag doorbreken? Doe dan mee aan de cursus Mindful Eten in de eerste 3 weken van oktober!
* Pas op!
Iemand die vegetarisch eet, maar i.p.v. vlees, vis en eieren alsnog veel verzadigde- en transvetten binnenkrijgt vanuit koek, snoep, gebak, boter en kaas en daarbij weinig groenten eet is net zo slecht af als een vleeseter. (Richtlijnen goede voeding – Gezondheidsraad – 2015)
** Diet for Health & Higher Conciousness – Dada Shiilabhadrananda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *