SHAPE BESTAAT 35 JAAR!?

SHAPE BESTAAT 35 JAAR!?

kan het zelf nog niet eens geloven, 35 jaar is een belachelijke lange tijd, maar toch lijkt het nog niet half zo lang. Waarom?

Waarschijnlijk omdat ik nog geen dag met tegenzin naar ‘mijn werk’ ben gegaan.

Toen in 35 jaar geleden besloot van mij hobby (sporten) mijn werk te maken en mijn toenmalige Kleding Boutique & Atelier “Scaramouche” te verbouwen tot gym van ca 90m2 in totaal, kon ik niet bevroeden dat wij (Ivon en ik) 35 jaar later in de prachtige huidige locatie van 1800m2 zouden eindigen. Hoewel dit wel onze laatste locatie is, is het einde nog lang niet in zicht. Plannen zijn er nog volop en klaar zijn we ook nog niet.

We praten 1984, Jane Fonda was al bijna 2 jaar ” The best exercise class you can get”, maar in Amsterdam was buiten een paar louche sportschooltjes geen plek voor de gewone sporter, waar men terecht kon voor aerobics of fitness. Na een 3-jarige opleiding en stage “Conditietrainer”, besloot ik dat het tijd was de couture gedag te zeggen en te kiezen voor de sport. Mijn stage groepjes, die ik al 6 maanden lesgaf vroegen mij elke week of ze na de stage nog bij mij terecht konden. En zo geschiede. Na een korte verbouwing van de kledingzaak ging “Scaramouche” als sportclubje op maandagmorgen gewoon open.

De dames bleven komen, zij namen hun mannen mee voor ook een lesje ‘conditietraining’.  De mannen namen wat gewichten mee en laste op hun werk wat squat racks in elkaar, plaatste die in ‘Scaramouche’ om na de training nog even wat krachttraining te doen. Er kwamen meer en meer lessen bij en het werd een serieuze business. Dat had ik niet verwacht.

1985

Tijd om te professionaliseren! (zo noemde we dat toen, bekijk de foto’s en bedenk wat we nu hebben :)). Mijn 2 beste vriendinnen, Lieske en zus Ivon, hadden intussen ook de 3-jarige opleiding afgerond en traden aan als lesgevers, met z’n drieën regelde we de boel en kwamen er nog een paar dames bij Henne, Joke en Bep. Toen begon de pret pas echt.

1986

Tijd om te professionaliseren! 🙂 (ja weer)

Fitness bleek een serieuze business te zijn en ik durfde te investeren in fitnessapparatuur en een kleine sauna. Het werd tijd om een serieuze fitnessnaam te geven aan het bedrijf, want het zag er naar uit dat we nog wel even door zouden gaan. SHAPE werd het.

Shape werd een plek om te trainen, om te hangen, om mee op skivakantie te gaan, om marathons mee te lopen, om beachevents te doen.

Kortom de events waren niet van de lucht.

Skiën in Italië, Touwtrekken in Zandvoort, Rondje Texel, 20km van Parijs, 1/4 triatlons, barbecues….we kunnen wel even doorgaan. Lid zijn bij Shape was gewoon een feest.

Maar Shape was klein en de 100 leden hadden meer ruimte nodig, fitness was populair en we wilden groeien.

1992

Tijd om te professionaliseren

Een megagrote, enge stap naar het ‘ontzettende grote pand aan de overkant’. De voormalige kindercrèche van 350m2 helemaal verbouwen tot restaurant en fitness. Met als onderpand naar de bank 100 contracten getekend door de toenmalige klanten, die zich voor 1 jaar vastlegden.

Lieske, Ivon & ik hebben 3 maanden lang, met hulp van nog meer vrienden getimmerd, gesjouwd, gezaagd en schoongemaakt en op 4 januari 1992 opende wij Shape-all-in.

De deuren gingen open en direct daarna een ledenstop ingelast.

Wachtlijsten voor nieuwe leden, dat waren nog eens tijden.

Het werd een hectisch eerste jaar. Mijn dochter Beau werd geboren en het alleenstaande moederschap moest gecombineerd worden met sportles geven, plannen maken en bardiensten draaien. Het restaurant nam een groot deel van de sportcentra in beslag en maakt Shape-all-in uniek in zijn soort, maar zorgde ook voor hoofdpijn. Horeca is een vak apart en dat moesten we nog ondervinden.

Afdoende leerden we, werden de fitness en groepslessen professioneler, werden de menukaarten beter, de Shape saté (ook vege) onnavolgbaar en denken we nog wel eens aan de Mexicaanse tacosalade, de zalmsalade, de kaas fondue’s etc etc.

Er werden Jamsessies gehouden, diners, kinderfeestjes, salsa parties en elke laatste vrijdag van de maand ROTATION, en vette party met DJ”s als Cassy6 en KC da Funkaholic.

1994

Tijd om uit te breiden

Ruimte te kort maakte dat we de zonnebanken naar het pand naast Shape-all-in verhuisde, en meer fitness ruimte overhielden.

Shape sun centre was geboren.

Een zonnebank ruimte met nagelstudio, schoonheidssalon en kapper.

Ivon runde de shop met Rosa, Jacqueline, Elena en Sandra als de nagelstylistes en schoonheidsspecialisten. De dames hebben heel wat met elkaar meegemaakt, samen met de meiden die de receptie hebben versterkt in al die jaren. Ook hier werd een hechte band gesmeed, met klanten, maar vooral ook met elkaar.

2005

De budgetclubs veroveren de markt en stand alone clubs als Shape-all-in kregen het moeilijk. We moeten een keuze maken, door als PT club, dames sportschool of….

Shape-all-in is altijd een club voor iedereen geweest en dat wilden we blijven.

Een oplossing werd gevonden in en uitbreiding buiten het centrum…een stadsrand met outdoor sportmogelijkheden…STRAND WEST

Het zou Shape-all-in publiciteit geven en een kans geven tegen alle media over de grote fitnessclubs. Tijd om te bekijken waar het in fitnessland heenging en later te anticiperen

STRAND WEST

7 Jaren knallen. Met de magere jaren voor Shape-all-in werd Strand West de sponsor voor Shape-all-in.

En wat een tijd was dat. Een prachtige Beachclub geheel gestyled door Lieske, die ondertussen van de styling haar beroep had gemaakt en onze de naam Total-x alles voor Strand West stylde.

Honderden bruiloften, bedrijfsfeesten, festivals, vergaderingen. Elke dag was er wat te doen.

Met mooi weer werden er dagen van 16 uur werken gedraaid en werd er aan het eind van de avond euforisch afgesloten omdat wie weer zo’n mega dag hadden gelikt. Tropenjaren met een haat-liefde verhouding voor deze plek.

Maar wat hebben we een super tijd gehad met z´n allen, want alles was alleen maar mogelijk met super teams. Bij Shape-all-in en Strand West.

Oude rotten en de jonkies, soms de kids van de oude rotten, samen hebben we die jaren gerocked en gezorgd dat Shape-all-in overeind kon blijven.

2012

Weer eens tijd voor professionaliseren.

Strand West werd verkocht, om ons weer volledige aan Shape-all-in te weiden. Alsof het zo moest zijn kwam net het pand vrij aan de van Hallstraat.

Er werd wederom snel gehandeld en binnen 3 maanden was de verbouwing gedaan en werd er verhuisd.

Afscheid nemen van onze ‘oude Shape’ was zwaar, maar we kregen er zo’n mooie plek voor terug, met zoveel mogelijkheden dat we snel beruste in het verlies.

SHAPE-ALL-IN 2.0

Inmiddels alweer ruim 7 jaar in onze nieuwe locatie en nog elke dag blij met de mogelijkheden die het pand ons geeft.

Het zijn wederom moeilijke tijden voor een stand-alone fitness club, maar Shape-all-in weet nog steeds voorop te lopen bij de vernieuwingen, behoud haar kwaliteit in apparatuur en trainers. We staan nooit stil, de klant staat voorop en op deze manier proberen wij nog jaren mee te kunnen.

Wij beseffen dat dit al die jaren kan door alle personeelsleden die de revu zijn gepasseerd. Door de vaste leden, waarbij sommige al meer dan 30 jaar meegaan. Wij zijn jullie dankbaar en gaan het ook zeker met jullie vieren. Met name Levi, die inmiddels alweer 25 jaar alles op de ‘perfecte plek’ zet (it’s all in the details) en Beau die via haar eerste baantje in het suncentre op elke plek in het bedrijf gewerkt heeft, zijn voor ons persoonlijk onmisbaar in dit toch wel hectisch bestaan.

Wij zijn dankbaar voor de vriendschappen die zijn ontstaan, de mogelijkheden die het sommige van jullie weer heeft gegeven, de groei die we allemaal mee hebben mogen maken door Shape-all-in, de baby’s die geboren zijn…..

Kortom, Wij bedanken Shape-all-in en Shape-all-in bedankt jullie voor al het vertrouwen in de afgelopen jaren.

We hopen jullie allemaal te zien op ons jubileumfeest aan het eind van de zomer (datum wordt snel bekend gemaakt) en we hopen dat jullie de FB groep volgooien met jullie verhalen, foto’s. Tag iedereen die je kent van Shape, haal oude leden en personeelsleden erbij.

We willen jullie allemaal horen.

Namens Ivon en mij

LOVE

Anja

Reacties

1 thought on “SHAPE BESTAAT 35 JAAR!?
Marijke de Vries at 21:24

Wat een prachtig verhaal! Delen ervan kende ik al, maar nu ik alles lees ben ik nog meer verbluft door jullie creativiteit en doorzettingsvermogen. Jullie zijn echt de aller-allerleukste sportschool ever en ik hoop dat Shape all In nog heel lang blijft bestaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *