Meditatie om je sportprestaties te verbeteren?

Meditatie om je sportprestaties te verbeteren?

Meditatie…zo´n dingetje waar ik een beetje een haat-liefde verhouding mee heb. Ik weet zeker dat het goed voor mij zou zijn als ik het elke dag zou doen, maar vooralsnog kan ik het gewoon niet. Ik probeer dan ´s ochtends te gaan zitten voor de hectiek van de dag begint om even te mediteren, al is het maar een paar minuten (start small, toch?) maar breng vervolgens 5 minuten door met boos op mezelf worden dat ik niet moet gaan zitten nadenken. Want m´n hoofd stroomt normaal gesproken over en de nieuwe to-do´s blijven constant aanwaaien. En dan dwalen m´n gedachten weer af en word ik weer boos dat ik niet mag nadenken…. Heerlijk rustgevend dat mediteren ;).

Maar ik geef nog niet op want ik ben er wel echt van overtuigd dat meditatie echt goed voor je kan zijn. Ben ondertussen begonnen aan het boek “Mind Gym – Sportschool van je Geest” van Wouter de Jong, dus wie weet gaat het ooit nog goed komen.

Maar, waarom is meditatie nou zo goed? En als we het toch over een sportschool hebben, kun je meditatie gebruiken om je sportprestaties te verbeteren?

Nou, volgens de experts kan dit. Want, wat is vaak de grootste barrière die je in de weg staat bij je (sport) prestaties? Juist, je mind!! Wat er allemaal in je hoofd gebeurd kan een groot obstakel vormen voor je prestaties. En daar komt meditatie dus goed van pas:

  • Betere focus

Door meditatie leer je je beter focussen op het huidige moment. Helemaal als sporter, zijn er vaak veel afleidingen als je moet shinen en die afleidingen (+ alle stemmetjes in je hoofd) beïnvloeden je prestaties natuurlijk. Door meditatie kun je je beter focussen op de taak die je moet volbrengen en je af te sluiten voor de rest.

  • Dealen met pijn

Studies laten ook zien dat meditatie je ook kan helpen met je pijn sensitiviteit, je pijngrens wordt hoger. Dit helpt om langer te kunnen doorbijten tijdens een lastige training of tijdens je recovery.

  • Beter slapen & minder stress

Door mediteren verbetert je slaap hoogstwaarschijnlijk. En we weten allemaal hoe belangrijk slaap is voor goede sportprestaties. Meditatietechnieken zorgen voor een ontspanningsreactie dat weer helpt om minder stress te hebben…en stress is vaak de grootste oorzaak van slaapproblemen.

 

Doe jij al aan mediteren? Wist je dat we bij Shape 5 september beginnen met een 10-delige cursus? Dus als je mediteren wilt leren, is dit je kans!

 

Reacties

1 thought on “Meditatie om je sportprestaties te verbeteren?

Ik vind dit artikel geweldig gemaakt, ben blij deze blog te lezen. Duim omhoog! Gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *