Juice detox, doen of niet doen?

Juice detox, doen of niet doen?

Tja, dit is zo´n dingetje, mensen zweren erbij of zijn er compleet tegen: een paar dagen alleen op juice leven en daardoor zogenaamd “detoxen”.

 

Tegenstanders roepen vooral dat je lichaam zelf wel kan detoxen (daar zijn bepaalde organen namelijk precies voor!) en dat het door veel mensen alleen als een snelle en makkelijke manier wordt gezien om een paar kilo´s kwijt te raken (die er vervolgens vaak net zo snel weer aankomen als je weer vast voedsel eet). Voorstanders zeggen dat een detox op zichzelf niet helpt maar als aanvulling op een gezonde levensstijl wel veel kan doen.

Nu is voor mij als diabetespatiënt een gezonde levensstijl extra belangrijk om mijn suiker op goede niveaus te hebben (je zou verbaasd zijn wat een dag niet sporten voor effect heeft! En laten we over ongezond eten of drinken maar helemaal niet beginnen) maar ben ik normaalgesproken zeker niet perfect bezig. Ja, aan de ene kant sport ik bijna dagelijks en probeer ik zo veel mogelijk op mijn eten te letten, maar aan de andere kant heb ik een serieuze cheesecake verslaving en ben ik vooral een sociale eter & drinker dus op feestjes of etentjes kan ik me vaak niet zo goed aan m´n normale gezonde plan houden.

En dus besloot ik deze week een juice detox te doen om weer even op de reset knop te drukken, even radicaal met alle slechte gewoontes breken en alleen maar gezonde dingen binnen krijgen. Ik ben nu bijna klaar en na een paar dagen kan ik zeggen dat het toch wel werkt. Ik weet natuurlijk niet of m´n lichaam echt ontgift in deze dagen maar wat ik wel weet is dat ik me extra bewust ben geworden van (slechte) eetgewoontes. Want ondanks dat ik met alleen juice niet m´n normale energieniveau heb (en m´n normale sport acties moet ik natuurlijk niet doen want dat gaat waarschijnlijk mis, dit wordt ook afgeraden tijdens een detox), heb ik ook niet echt honger gehad. Iets wat je van tevoren eigenlijk wel verwacht als je van normaal eten naar 5 of 6 sapjes per dag gaat. Maar, ondanks dat ik geen honger had, wil je niet weten hoe vaak ik wél de neiging had om even naar de koelkast of voorraadkast te lopen om iets te eten te pakken. Uit gewoonte dus!! Als ik dan eenmaal die deurtjes opentrok was het “oh ja ik ben aan het juicen, ik mag niks eten” maar kwam ook de realisatie dat ik niet om trek daarheen was gelopen maar puur uit gewoonte om even iets te eten. En vooral aan het einde van de dag mistte ik het vooral wel even om op iets te kauwen i.p.v. alleen maar te drinken.

Dus wat mij betreft is een juice detox zeker wel een aanrader! Al is het maar om even te breken met de suiker- of koffie verslaving waar de meeste mensen toch wel mee kampen… Ik doe het dus niet om af te vallen maar vooral om even m´n (slechte) eetgewoontes te resetten. Enne, daarnaast is het ook best handig om een paar dagen niet te hoeven na denken over je eten en wat te koken etc. 😉

Groetjes,

Tessel

Ps. Een andere goede manier om met slechte gewoontes te breken en een gezondere leefstijl te creëren is natuurlijk mee doen met de 10 weken challenge! Er zijn nog maar een paar plekjes over dus grijp je kans nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *