Je echte leeftijd berekenen….wat is dat voor iets?

Je echte leeftijd berekenen….wat is dat voor iets?

Misschien heb je het wel tijdens de promo´s voor de Health Day voorbij zien komen, op zaterdag kun je je echte leeftijd laten berekenen. Maar, voor velen zal dat een beetje een vage statement zijn, want hoezo je echte leeftijd? Je bent zo oud als je geboortejaar aangeeft, toch?

Nou niet dus, behalve onze chronologische leeftijd blijkt uit veel studies dat onze “fitnessleeftijd” eigenlijk veel meer zegt over de voorspelling van onze levensduur. En, extra voordeeltje, waar we chronologisch alleen maar ouder worden, kan je fitnessleeftijd wel omlaaggaan door levensstijl!

Maar wat is die fitnessleeftijd nou eigenlijk? Je fitnessleeftijd wordt voornamelijk berekend door te kijken naar je huidige cardiovasculaire uithoudingsvermogen. Hierbij wordt vaak bijvoorbeeld naar je VO2max gekeken, het vermogen van jouw lichaam om zuurstof op te nemen en te gebruiken. Als je VO2max lager is dan het gemiddelde van je leeftijdsgroep, dan is je fitnessleeftijd dus hoger dan je echte leeftijd (= niet goed).

Behalve dat het natuurlijk leuk is om te horen dat je eigenlijk helemaal niet zo oud bent als de kalender aangeeft, is een lagere fitnessleeftijd vooral belangrijk voor je gezondheid. Uit studies is gebleken dat mensen met een significant hogere fitnessleeftijd dan hun werkelijke leeftijd een veel grotere kans hebben om vroegtijdig te sterven dan degene die een fitnessleeftijd gelijk of lager dan hun echte leeftijd hebben.

Het goede nieuws is dat je zelf erg veel invloed op je fitnessleeftijd kunt hebben d.m.v. de juiste levensstijl keuzes maken, e.g. gezond te leven.

Ben je nu ook benieuwd naar je fitnessleeftijd en hoe je eventueel jonger kunt worden? Kom dan vooral naar de Health Day op zaterdag en check wat jouw échte leeftijd is!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *