Een Sportrevalidatie-Traject Bij In-Shape Fysiotherapie

Een Sportrevalidatie-Traject Bij In-Shape Fysiotherapie

Blog van Merel van In-Shape Fysiotherapie

Een revalidatietraject is vaak hard werken en kan veel tijd en energie kosten. Dan is het wel zo leuk als dat in een leuke omgeving kan! In-Shape fysiotherapie is onder andere gespecialiseerd in sportrevalidatie en fysiotherapeut Merel laat in deze blog zien hoe een revalidatie traject zoals een voorste kruisband-reconstructie er uit ziet.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo ook met het scheuren van een voorste kruisband. Één verkeerde beweging waarbij de knie verzwikt of verdraait, kan leiden tot een operatie en een jaar lang revalideren. Voor de patiënt vaak even schrikken en een hele commitment om je eigen sport tijdelijk te moeten stopzetten en in plaats daarvan 2 x per week naar de fysio te gaan.  Hoe werkt dat precies? En waarom duurt de revalidatie zo lang? Hieronder leg ik uit wat er gebeurt tijdens de operatie en het herstel.

Wanneer je je voorste kruisband scheurt, scheurt één van de banden die je onderbeen op de juiste positie houdt ten opzichte van je bovenbeen (en andersom).  Een gescheurde band kan niet meer genezen omdat er dan geen doorbloeding meer is. Zonder kruisband kun je prima functioneren, maar als je graag sport of een actieve levensstijl hebt zal je je al snel beperkt voelen en heb je meer kans op instabiliteit van de knie en andere klachten.  Als je besluit om voor een operatie te gaan, dan is het revalidatietraject daarna nèt zo belangrijk, omdat de kans dat je de band opnieuw scheurt zonder revalidatie groter is.

De operatie wordt uitgevoerd door een orthopeed. Er wordt een stuk van je hamstringpees of knieschijfpees weggehaald en die wordt met een technische constructie op de plaats van de kruisband geplaatst. Na de operatie moet je een aantal weken rust nemen om te herstellen van de operatie. De nieuwe kruisband zit op dat moment nog los en het been is in kracht achteruitgegaan.

Nu begint de revalidatie! Dit traject is gebaseerd op wetenschappelijke protocollen met een opbouw van lopen met krukken, tot het beoefenen van intensieve sport.  De pees die in de plek van de kruisband is geplaatst, verandert door de juiste belasting van structuur, en wordt uiteindelijk weer een knieband. Dit betekent dat het belangrijk is om de juiste opbouw te hanteren.

Eerst moeten de ontstekingsverschijnselen van de operatie weg zijn en de beweeglijkheid weer volledig. Daarna trainen we kracht, stabiliteit, en coördinatie met verschillende spelvormen en looptechnieken. Vervolgens trainen we maximaalkracht, snel kracht en explosieve kracht en uiteindelijk gaan we buiten in het park sprinten, voetballen of andere sport specifieke training. Qua techniek wordt gelet op het aanleren van een goed looppatroon, gelijke belasting tussen beide benen en lichaamsbewustwording. Je wordt tijdens zo’n traject vaak sterker en bewuster van je lichaam dan voorheen.

Als fysiotherapeut vind ik het leuke trajecten om te begeleiden. Je kunt door de lange behandelperiode een band opbouwen met de patiënt. Shape-all-in is de perfecte omgeving omdat patiënten ook een deel zelfstandig kunnen doen door gebruik te maken van de gym, en met het Westerpark om de hoek kunnen we makkelijk naar buiten voor de therapie. We werken vaak samen door met 2 therapeuten te werken in een behandeltraject. Hierdoor delen we onze kennis, blijft de therapie afwisselend, worden blinde vlekken voorkomen en kan de therapie makkelijk overgenomen worden als een therapeut er niet is.

Een blessure is vaak een tegenslag en komt op de meest ongelegen momenten. Maar uiteindelijk zie je dat het iemand veel kan brengen door letterlijk even “stil te staan”, oude routines te doorbreken en je lichaam en je mogelijkheden opnieuw te leren kennen. Je zet je eigen gezondheid weer even op één, en dat allemaal dankzij een klein kniebandje.

Naast kruisbandreconstructies zien we ook veel andere revalidatietrajecten zoals herstel na botbreuken, meniscusproblematiek, knieprotheses (total-knee), heupprotheses (total-hip), whiplash, longrevalidatie, oncologische revalidatie en herstel na zwangerschap.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *