Billen, billen, billen!

Billen, billen, billen!

Er zijn al verschillende blogs voorbij gekomen over …BILLEN! Niet alleen Laura of Beau zijn enthousiast over billentraining, wij van In-Shape Fysiotherapie zijn dat ook!  In deze blog een aantal reden waarom ook vanuit fysiotherapeutisch oogpunt sterke billen zo belangrijk zijn.

Getrainde billen zijn niet alleen heel erg mooi, ze zijn een belangrijke basis voor een sterk en klachtenvrij lichaam.

Lopen vraagt een hoop stabiliteit van ons bekken. Bij elke stap verplaatst ons lichaamsgewicht van het ene been naar het andere been en onze billen vangen die beweging op door hier op te reageren en de krachten te verdelen. Dat is een behoorlijke taak! Laat staan als we ook nog eens gaan hardlopen, wat overgewicht hebben of zware dingen tillen.

Heb je klachten tijdens het hardlopen? -> Billen trainen

Of de klacht nou in je benen of bovenlichaam zit, grote kans dat billen trainen de klacht vermindert. Een sterke basis vangt de impact van het hardlopen op, en voorkomt overcompensaties in andere delen van het lichaam.

Heb je aanhoudende rug en nekklachten? -> Billen trainen!

Spiergroepen werken altijd samen in een keten! Als de ene spiergroep niet sterk genoeg is, gaat de andere spiergroep overcompenseren. Als je billen niet sterk genoeg zijn, ontstaat er meer spanning in de rug. De rugspieren gaan trekken aan de schouderbladen waardoor je nekspieren op spanning komen te staan.

* zie in bovenstaand plaatje de samenwerkende keten tussen de bilspieren, de rugspieren en de aanhechting aan het schouderblad.

Heb je bekken of rugklachten tijdens je zwangerschap? -> Billen trainen!

Tijdens de zwangerschap worden je banden van het bekken wat weker, dat betekent dat je bekken automatisch minder stabiliteit heeft. Om dit te compenseren kun je de spieren die voor stabiliteit in het bekken zorgen (je billen dus 😉 ) juist sterker maken.

Daarbij neemt je lichaam gewicht tijdens de zwangerschap toe, waardoor je bekken meer te dragen heeft en wat extra spierkracht kan gebruiken.

Nog meer redenen om je billen te trainen!

Veel succes, plezier en spierpijn gewenst!

Liefs,

Merel, fysiotherpeut van In-Shape Fyiotherapie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *